Sunday, August 26, 2012

jalan-jalan cari makan di King Oyster, KSL

Membeli makanan selepas cuti festival yang lama selalunya tidak menjadikan tengorok di tekak dan perut sentiasa selesa. The place that I went last week (raya ke 4) dah kena pangkah ~ the foods served pakai stok sebelum raya. Ikan merah goreng potong nipis masak merah kena rejek by me lepas taste texture nya rosak. But one good thing, the owner tak charge pas kena komplen (komplen dengan baik).

Langsung, memikir panjang sambil bergerak keluar where to eat after working  hours.
 
 
Tinggg!! Yea.Gwa tau mana mau pergi .
  
Arakian sekian masa untuk menjamu selera di Restoran Oyster King, KSL Johor Bahru pun menjadi. Run by my senior  semasa sama belajar di ITMCJ/1985. His part time business. Tempat menarik, strategik dan menu yang berbeza dari food stall / restoran yang lain. http://www.kslcity.com.my/dining_more.php?id=53

 
Pesanan : Lala Fried Mee Hoon & Teh Bunga (teringat pulak teh botol di Jogja), RM10.00.


     Simple, tasty and fast serving.
 















Next, plan to buy some minyak wangi murah-murah as besok nak masuk yard again.


p/s bought these at http://kslresorts.com.my/ 
MYR210.00 chewing tobacco not incl.












click Search Travel! to get cheapest travel fare via http://mengejarpelangi.dreamtripslife.com

Rovia Price Pledge pays you 150% of the price difference if you can find a cheaper airfare (same flight & itinerary) within 7 days of booking. (try to compare with this http://www.malaysiaairlines.com.my/my/en.html )

cost
 

Monday, August 20, 2012

take a break, bumi itu bulat.


Likewise travellers, she need  a break. Make-up & upgrade to meet the desire for the sea.
selepas menerjah ombak biru menepis badai.

Teringat satu ungkapan " No wind blow in favor of a ship without direction "  Ouhh memang perit kalau tidak ada angin. Dua pengalaman, while dinghy training di tasik Shah Alam, tetiba tiada angin (nasib baik di situ hanya Tasik Shah Alam) dan kedua, wind surfing di Port Dickson. kuerang lebih 1.5 km from shore, tiupan angin berhenti. jauh tu, risau juga kalau-kalau dibawa ombak entah kemana-mana. (paras laut di jarak itu tidak begitu dalam dan air nya jernih!!)

Next direction comes after many steps made dan dia bermula dengan satu lagi ungkapan lapuk tetapi menarik " The journey of a thousand miles begins with a single step " - Lao-tzu

Friday, August 17, 2012

everyone can travel view with 360 degree aerial panorama

Just received e-mail from Capt. VJ. Ada link to view high resolution panorama. So I am thinkin kalau nak travel, it's good to review places we intend to go.

The web designed by AirPano. AirPano is a noncommercial project focused on high resolution 3D aerial panoramas. AirPano team is the group of Russian photographers and panorama enthusiasts.  They use radio controlled helicopter to take shots. Brilliant.



yok! clik this link http://www.airpano.com/ . sit back and enjoy the view (jangan sampai pening naik chopper Russian tu!)

And this is the beauty of traveling industry. Watch this video :

video

murah dan menarik but hope this is not too much : http://www.mengejarpelangi.dreamtripslife.com/

cheers.

Monday, August 6, 2012

Travel mengejar masa


Last Sunday 5hb Ogos, lama tak berbelanja tingkap di IKEA. Mengingatkan some kue raya yang dijual di IKEA sedap at reasonable price, so we travel ke sana lepas hantar our maid to KLIA yang mau mudik ke kampung sempena hari lebaran 2012.
Arus trafik sangat deras di kencana IKEA Damansara. Nak carik parking 15 minit. Usai tiba di galeri IKEA, kok sih gak ada kue nya. Harus season ni diorang tak jual. Okay lah, jalan-jalan aje di area ACE Hardware dan naik atas IPC ni.

Kita jumpe gerai buah-buahan stall yang menarik.

Kedai kopi & roti.

Dan bahan-bahan yang dibeli untuk permulaan seni clay craft di www.yenji.com.my atau http://www.facebook.com/yenjiclaycraft Estimated RM50.00


Lepas turun dari kedai clay craft ni, meluncur bawah ke mezzanine IPC Shopping Centre dan bawahsedar, terjumpa pula stall yang jual kue-kue dulunya ada di IKEA. Jumpe juge kue ni. The personnel yang jual kue tu bilang, IKEA is no longer take from them. Sebab salah perhitungan. Padan lah dulu jual at RM10 per container. “Kami masih jual harga lama cuma ada sikit naik lah. To pay rental lot dekat sini mah” kata dia. “ We offer buy 5 free 1 “
OK lah. Consider RM12.50/container. Kenaikan RM2.50 selepas 7 tahun lalu.

These are some of the cookies & bakeri yang sama cuma dijual di luar lokasi IKEA.






Habis membeli, travel mengejar masa untuk sampai awal ke Batu Pahat kerana khuatir mata menurun dengan kuasa tenaga 5watt. Alhamdulillah, solat tarawih & witir selesai dilaksana.